Eek en Dekkers references agricultural archetypes for House R

Eek en Dekkers references agricultural archetypes for House R

Dutch architecture office environment Eek en Dekkers has accomplished a barn-like property in Eindhoven, the Netherlands, that includes a huge, open interior punctuated by volumes that contains extra personal or non-public rooms.

The studio headed by designer Piet Hein Eek and architect Iggie Dekkers built Household R for a loved ones who wished a very simple residence made up of substantial social areas along with options to commit time on your own.

Eek en Dekkers has finished a residence upcoming to woodland in Eindhoven

The house is located subsequent to woodland in a neighbourhood where by the bulk of the houses are created as fundamental white volumes. Eek en Dekkers set out to generate anything distinct that would evoke the two the spaciousness and the physical appearance of a barn.

“The barn distinguishes by itself from the atmosphere by its simplicity and a 100 per cent target on the high-quality for the spouse and children who lives in it,” Dekkers informed Dezeen.

Exterior view of House R by Eek en Dekkers
It is meant to mimic the spaciousness and visual appeal of a barn

The residence is clad in profiled anodised aluminium that was picked to remember the corrugated steel usually made use of to weatherproof agricultural buildings.

“The wonderful point about a barn is that it is designed in a pragmatic method in phrases of charges and toughness,” Dekkers added. “Commonly barns have tough aspects, but our challenge was to build seriously refined details with an industrial materials.”

Barn-like home interior by Eek en Dekkers
It characteristics an open up inside

The house’s inside is opened up as considerably as attainable to produce generous volumes. Double-height dwelling regions attribute ceilings that observe the roof’s internal pitch to enrich this perception of spaciousness.

The architects selected to elevate the major ground 80 centimetres higher than the ground level to allow for for a basement beneath. A studio and Tv set room on this stage aspect full-height windows that glance onto courtyard gardens.

Pink-walled interior of House R in Eindhoven
A mezzanine amount contains a study

Elevating the house above ground stage enhanced sight lines and increased the total of natural light-weight that enters the dwelling spaces.

The setting up was also pushed toward the rear of the large amount, to protect against it currently being overshadowed by the nearby trees and neighbouring qualities.

Open-plan kitchen and dining room House R by Eek en Dekkers
There is a substantial kitchen area and eating location

An entrance corridor qualified prospects by means of to the most important living space, which incorporates a huge kitchen and eating spot overlooked by a mezzanine examine. A staircase with open up treads connects the diverse ranges and maintains views all through the property.

A lounge and perform place on possibly facet of the entrance corridor can be closed off employing glazed sliding doors. Most of the time the doorways remain open so that the spaces really feel connected to the rest of the dwelling.

Window remedies on each and every floor are diligently tailored to the purposeful specifications of the various areas, guaranteeing appropriate ranges of daylight and privacy.

The basement openings protrude slightly from the facade to optimise the quantity of gentle that enters, when the ground floor attributes frameless windows and sliding doors that improve the sense of relationship with the yard and the forest.

Lounge of Dutch home by Eek en Dekkers
A lounge space can be closed off employing glazed sliding doors

On the upper ground housing the bedrooms, the home windows are established again into the facade and are substantially smaller sized in measurement to maintain privacy and take away the need to have for further shading equipment.

Hein Eek and Dekkers introduced their architectural studio in 2015 next the completion of their individual multipurpose constructing in Eindhoven that includes a restaurant, gallery and workshop wherever Hein Eek makes his home furniture designs.

The studio is involved in redevelopment and renovation as perfectly as new development.

Night view of House R by Eek en Dekkers in Eindhoven
Home windows are set back into the facade on the higher floors

In 2015, Hein Eek advised Dezeen he felt justified in partaking with architecture as a designer because most architects are “not intrigued” in building and instead deliver drawings that other people today have to figure out how to develop.

Beforehand concluded assignments by Eek en Dekkers include the transformation of a Friesian barn in the village of Woudsend into a guesthouse with an uncovered timber roof.

The photography is by Thomas Mayer


Task credits:

Architect: Eek en Dekkers
Contractor:
Soetens Bouwbedrijf
Structural engineer:
Archimedes Bouwadvies BV
Set up information:
Duurzame Installaties Architecten
Interior design and style:
Studio of Points x studio Jeroen Wand
Kitchen design:
Max Lipsey

Winter is the best time for garden planning | State Previous post Winter is the best time for garden planning | State
KC neighbors work to help family that lost their home in a fire Christmas morning Next post KC neighbors work to help family that lost their home in a fire Christmas morning